Muhafazakar değerlere uygun, aile kavramına önem veren ve bu ailelerin tatil beklentilerine uygun hizmet veren turizm otelleri genel olarak muhafazakar otel olarak anılmaktadır. Bu oteller diğer otellerden farklı olarak alkolsüz hizmet vermekte olup, bay ve bayanlara özel ayrı ayrı hizmet verilmektedir.
Muhafazakar ailelerin değer yargıları ve yaşam şekillerine uygun hizmet veren ve hizmet kalitesini bu değerlere uygun dizayn eden otellere genel olarak İslami oteller, muhafazakar oteller yada tesetttür oteller denilmektedir. Bu otellerde bay ve bayan havuzları ayrı olup restoranlarında helal sertifikalı ürünler kullanılmaktadır.
Yaşam şekli muhafazakar olmasa da alkol kullanmak istemeyen aile değerlerine önem veren aileler de bu otelleri tercih etmektedir...
Muhafazakar İslami Tatil, muhafazakar tatil, helal tatil ya da tesettür tatil gibi isimler verilen, dinimizi yaşamaya çalışan muhafazakar görüşlü ailelerin tatil anlayışını ifade eden bu terimler hakkında kişisel görüşlerimizi açıklamadan önce İslamın, tatil olayına nasıl baktığını incelememizde fayda var.
"Elhamdülillah Müslümanım" diyen bir kişi yılın belli dönemlerinde dinimize göre tatil yapabilir mi? Yapabilirse hangi ölçülerde yapabilir? sorularının cevaplarını bulamaya çalışmak ilk yapılacak doğru şey olacaktır ?
Buna ilk cevap olarak Efendimiz (S.A.V) in tavsiyesi '' Tedbil-i mekanda ferahlık vardır'' sözü en güzel hatırlatma olur.
Müslüman bir kişi Tatil yapabilir mi? İslami Tatil diye bir şey olur mu?
Öncelikle Rabbimizin dünyada en üstün en şerefli olarak yarattığı insan, meziyetleri itibarıyla meleklerin dahi önüne geçebilecek vasıfları taşıyabilir.
İnsanın Allah'la olan irtibatının boyutu, diğer yaratılmışlara ve meleklere göre derecesini belirler. Rabbimiz insanı hata yapabilen, beşeri ihtiyaçlara haiz, acıkan, doyan, üşüyen, yorulan bir varlık olarak yaratmıştır. Evet Rabbimiz kendisine yakınlığımız ölçüsünde insana değer bahşederken, meleklerden daha üstün mertebelere çıkabilme müjdesi veriyor.
Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi, insan beşerdir ve ihtiyaçları vardır. Bunlardan biri de dinleme, zindelik kazanma ve yenilenme ihtiyacıdır. Hiç kimse insanın, insanı ihtiyaçlarından sıyrılıp melekler gibi yaşamasını bekleyemez. Zaten böyle bir şey hem fıtrata, hem yaratılışa aykırı bir durumdur. Konuyla ilgili olarak HZ ALİ (r.a) şöyle buyurur: "Kalpler de vücutlar gibi usanır. Kalpleri canlandıracak bir şeyler yapınız"... Yine başka bir beyanında, "Kalpleri dinlendiriniz. Çünkü kalp usandığı zaman körleşir."
İslami İnancı yani kutsal dinimiz, bize sürekli seccade başında olmayı, hayatının her anını ibadetle geçirmeyi yani melekler gibi yaşamayı bize emretmez. Şakalaşmayı, sohbet etmeyi, ölçüsünde gülmeyi ve dahi dinlenmeyi bize yasak etmez. Alemlere rahmet olarak gönderilen ve Rabbine karşı kulluk vazifelerini mükemmel bir şekilde yerine getiren Efendimiz (S.A.V)'in bize örnek yaşantısında konuya ilişkin tavsiyeleri fazlasıyla görürüz. Ebu Derda (r.a) ile sohbetlerinde kendisine şöyle buyurmuştur:
"Rabbinin sende hakkı var, bedeninin de sende hakkı var; ailenin de sende hakkı var. Her hakkı sahibine ver."
Peygamber Efendimiz (S.A.V) bu ifadesiyle Müslüman'ın denge insanı olması gerektiğine vurgu yaparak, dünyevi ve uhrevi nasıl bir yaşam sürmesi gerektiği hakkında önemli bir işaret vermiştir.
Yine başka bir örnekte Efendimiz (SAV), geceyi ibadetle gündüzü ise oruçla geçirmek isteyen Amr Bin Ass'a (r.a), bedenin, hanımın ve misafirin kendi üzerinde hakkı olduğunu hatırlatarak, onu denge insanı olmaya her şeyi yerli yerinde yapmaya davet etmiştir. Yani günün 24 saatinin ibadetle geçirilmesinin bizden istenmediğini Rahmet Peygamberi Efendimizin (SAV) bir çok uyarısından anlamış bulunuyoruz. Peygamber Efendimizin ashabıyla sohbet ettiği, ashabın şakalaştığı güldüğü ve şiirler okuduğu bilinmektedir. Kalplerindeki imanın dağlardan daha büyük olduğu o büyük zatlar, hem imanın zirvesinde idiler; hem de hayatla barışık, yaşam sevinciyle doluydular.
Müslüman bir kişi tatil yapabilir mi? sorusunun cevabına gelince, dinini yaşamaya gayret gösteren bir kişinin dinlenmek, yenilenmek, helal dairede eğlenmek en tabii hakkıdır. Dinin helal kıldığını zaten kimsenin haram kılmaya gücü yetmez. İslami Tatil ve Helal Tatil anlayışı çerçevesinde kişilerin yılın yorgunluğunu üzerlerinden atmaya, israfa kaçmadan alkolsüz oteller arasından uygun olanına gidip tatil yapmaya, alkolün tüketildiği ve harama girilen ortamlardan uzak durarak dinlenmeye hakları vardır. Ancak eş ve çocuklarla birlikte ailecek gidilecek yapılacak tatil konusunda çok daha hassas olmak gerekecektir. Zira aile tatillerinde Müslüman bir kişi başkasının eşiyle aynı ortamda karma bir şekilde yüzemez sohbet ortamında bulunamaz. Dolayısıyla bayan ve bayan havuzlarının ayrı olduğu, bayanların rahat hareket edebildiği, bayan bayana sohbet imkanlarının bulunduğu İslami Oteller arasından bir tercihin yapılması doğru olacaktır.
Evet islami kaidelere göre yaşam süren bir aile kendi imkanlarina göre tatile çikabilir.. Ancak müslüman tatile çıkar ama kulluğunu tatile çıkaramaz.. İbadetlerine tam bir taatle uyar.. Rabbiyle irtibatını en ufak sekteye uğratacak ne bir tatil anlayışı olabilir, nede ibadetlerine engel teşkil edecek otel ve ortamlarda bulunur. Bu yüzden ailecek ya da tek, dinini yaşayan kişi ve aileler tatile çıkmadan önce aşağıdaki soruları mutlaka kendi niyetlerini sorgulamalıdır...
1-) "Ben tatile niçin çıkıyorum?" Amacım gerçekten dinlenmek ve sevdiklerimle hoş vakit geçirmek mi? Yoksa eş dost tatilde bilsin diye, Müslümana yakışmayan bir gösteriş peşinde miyim?
2-) Muhafazakar Oteller arasından yaptığım tercih doğru bir tercih mi? Seçtiğim otel sahibi kim? Sırf ticaret için mi, yani kazanmak için mi oteli açmış; yoksa gerçekten İslami yaşantısı olan ve benim dini hassasiyetlerime saygı gösterecek biri mi?
3-) Evimizde dikkat ettiğimiz tesettür ve mahremiyet anlayışı, tatil boyunca rafa mı kaldırılacak? Bayanlı erkekli sohbet ortamlarında hoş olmayan lakırdılar mı edilecek? Yine erkek olsun bayan olsun, kıyafetlerdeki renkler ve ölçüler tatil boyunca farklılaşacak mı?
4-) Tatil öncesinden başlayan aşırı harcamalar, dinimizin haram kıldığı israf boyutunu aşacak boyutta mı? Sırf tatil yapmak uğruna çocuklarımız ve ailemizin diğer herhangi bir üyesi tatil sonrası sıkıntı yaşayacak mı? Geçinmek ve yaşamın diğer gerekliliklerini almada zorluk mu çekilecek? Hele çocukların temel ihtiyaçlarını karşılama hususunda aksamalar olacak mı?
Bu ve buna benzer sorulara vereceğiniz cevaplar çok önemlidir. Evet helal daire keyfe kafi gelir; harama girmeye lüzum yoktur. Ama tatil yapmak demek dini hassasiyetlerimizi rafa kaldırmak demek asla değildir.
İslami Tatil yapılacak Tesettür Oteller hangi özellikleri taşır?
1-) İslami Tatil Otelleri, alkolsüz otellerdir. İçki ve alkollü hiçbir içecek bu otellerde satılmaz, mutfakta herhangi bir yemek türünde katkı olarak kullanılmaz.
2-) Muhafazakar Oteller, bay bayan havuzları ayrı otellerdir. İslami Otellerin bazılarında bayanların rahatlıkla mayo ile denize girebildiği güneşlenebildiği bayanlara özel plajlar bile vardır.
3-) Alkolsüz Oteller arasından tercih edilen otelin sahipleri den genellikle muhafazakar görüşlüdür. Yani İslami Otelcilik işini sadece ticaret için değil, muhafazakar ailelere İslama uygun tatil hizmeti vermek için de yapmaktadır.
4-) Alternatif tatil otellerinin bir başka özelliği mutfaklarında helal sertifikalı ürünlerin kullanılıyor olmasıdır. Yediklerine içtiklerine dikkat eden islami görüşten kişiler ve aileler bu otellerde gönül rahatlığı ile her türlü lezzeti tatmaktalar.
5-) Tesettür otellerin hepsinde ibadetlerin rahatlıkla yapılacağı mescidler bulunur. Yine bazı oteller odalarda namaz kılacaklar için seccade bulundurur.
6-) İslami Oteller mimari ve tasarım olarak, islami tatil anlayışına göre inşa edilen otellerdir. Bayanlara ayrılan alanların fazlaca olduğu, dinimizin emrettiği şekilde tatil yapılmasına olanak tanınan, bayan bölümünde sadece bayanların hizmet verdiği tesislerdir. Otellerin lüks ve konfor derecesine göre, spası, havuzları, plajları kadın ve erkeklerin ayrı ayrı girebilecekleri şekilde tasarlanır.
İslami Tatil Otelleri nerelerde bulunur?
İslami Tatile olan ilginin her geçen yıl artması, artık bütün denize kıyısı olan illerde ve beldelerde, İslami Otellerin açılmasına sebep olmuştur. Büyük çoğunluğu Müslüman olan ve muhafazakar görüşlü ailelerin fazlaca olmasından dolayı tesettür otellerin sayısının her geçen yıl artmasını doğurmuştur. Bugün Alkolsüz Oteller Antalya ve İstanbul başta olmak üzere ülkemizin hemen her bölgesinde bulunmaktadır. Hatta İslami Termal Oteller, İslami Kayak Otelleri, İslami Tatil Köyleri gibi seçeneklerle dini yaşantısı olan kişiler de geniş bir tatil yelpazesi sayesinde farklı tatil olanakları bulabilmektedir.
Muhafazakar tesettürlü otelleri il il ve belde belde sayacak olursak, Antalya İslami Oteller, Alanya İslami Oteller, İstanbul İslami Oteller, İzmir alkolsüz islami Oteller, Side İslami Otelller, Fethiye Alkolsüz İslami Oteller, Marmaris Alkolsüz İslami Oteller, Bodrum denize sıfır İslami Oteller, Kemer İslami Oteller, Balıkesir İslami alkolsüz oteller, Kaş İslami Oteller, Ankara İslami Oteller şeklinde sıralayabiliriz. Elbette ki bu sıralama ana hatlarıyla yapılmış bir sıralama olup, Kars İslami Kayak Oteller, Uludağ İslami Kayak Otelleri, Afyon İslami Termal Oteller, Bolu İslami Termal Oteller gibi türüne göre İslami Tatil Otelleri sıralaması da yapılabilir.
Bu otellerin dışında da onlarca farklı büyüklü küçüklü İslami Tatil Otelleri saymak mümkün. Denilebilir ki, bu otellerin genel özelliği İslami hassasiyetleri önceleyen bir hizmet anlayışına sahip olmalarıdır. Otel içerisindeki eğlence anlayışından tutun da, otel içindeki tüm aktivitelere varıncaya kadar İslami ve ahlaki değerler çerçevesinden dışarı taşmadan hizmet verilir.
İslami Oteller'i kendi içinde gruplandırmak mümkün;
1-) 5 Yıldızlı İslami Oteller
2-) 4 Yıldızlı İslami Oteller
3-) Denize Sıfır İslami Oteller
4-) Bayanlara özel plajı olan İslami Oteller
5-) Aile havuzu olan İslami Oteller
6-) Aqua Parklı İslami Oteller
İslami Oteller'i yerlerine göre de gruplandırabiliriz;
Yazar: Nergis Kuru
Sitedeki yazılar kaynak gösterilmeden ve ilgili sayfaya link verilmeden yayınlanamaz. Yayınlayanlar hakkında hukuki işlemler yapılacaktır.